Blog, Noutati

Cosmetice bio sau nu?

Produse cosmetice bio sau nu? Organic versus crema super cunoscuta de pe orice raft. Blogurile sunt pline de sfaturi despre cele mai bune creme. 

 

Topicurile de beauty pulsează datorită părerile expuse de acelea pentru care nu conteaza ridurile. 

Ridurile, asociate iminent înaintării naturale în vârstă, să nu cumva să le blamăm, sunt dumnezeiești! Te plesnesc ca o mocăniță în gara pustie si tu trebuie musai să zambesti si să fluturi batista catre cei rămași (încă) la peronul altor prefixuri. Frumusețea interioară debordează în spatele unui click și frustrările se revarsă numai în prezența oglinzii din baie.

Pentru mine, calea de mijloc a fost mereu mai plăcută, mai curată, mai puțin stresantă. Dorința de a preveni apariția ridurilor, spre exemplu, nu are neapărat legatură cu teama de-a îmbătrani si de-a nu mai fi atractivă pentru lotul național de fotbal sau pentru corul barbaților isterici care nu s-au calificat în finale la Burlacul si Noră pentru mama. Rămân însă destule femei, cu adevărat frumoase, femei care se raportează la o eventuală deteriorare a imaginii în ochii celorlalți- am riduri, se vede că-s „bătrână“.

 

Dar tinere de 23-27 de ani cu riduri n-ați întâlnit? Si femei de 40 cu o piele netedă, care radiază?

 

Cunosc fecioare și scorpii din ambele tabere. Pentru unele, natura a făcut jumătate din aranjamentele cosmetice. ADN-ul, lipsa stresorilor majori, o viață ponderată. Felul în care te percepi în oglindă sau în ochii altcuiva poate avea legatură cu stima de sine. Mai ales dacă este deja stoarsă de pierderi, neiubiri, descalificări din viețile celor apropiați. Are legătură și cu respectul față de „corpul în care locuiesti“. Dar, pe o piață râncedă, din care poți alege si morcovi si femei si bărbați si iubiri, grija doamnelor față de ele însele este măsurată cu ocaua mică și perversă a conotației sexuale. Si anume aceea de a fi dorită si de-a concura decent cu orice surată mai scurtă-n ani.

 

Nu am cum să nu îmi amintesc din nou, faptul că bărbații aranjați estetic, ciupiliți, cu-n păr frumos, cu ten mereu îngrijit și cu pielea întinsă, sunt complimentați fără nicio rezervă și fără semne de întrebare. Nu sunt judecați în funcție de ce au făcut sau nu- ca sa arate bine si la 50 de ani. Bravo lor, botoxul nu se vede, vizita la clinică nu se mai cunoaște, sprâncenele stufoase încă se poartă, la fel și rasul în cap. Câte femei care critică aspectul pielii injectate sau al nasului masculin „reparat“ ați întâlnit, aruncând acid în online înspre un bărbat frumos?

 

Inainte să ne autosabotăm, sa ne îngrijim, zic.

 

Nu-mi amintesc să fi existat o perioadă, după 20 de ani- în care sa nu fi folosit cel putin o crema de îngrijire a tenului. Incepusem ca aproape orice adolescentă cu Avon si Oriflame-uri. Apoi le-am cam încercat pe toate. Dupa 30 am stiut exact ce mi se potrivește: nu-mi lipseste din baie crema scumpă „de firma“, cu FPSuri si alte promisiuni scrise minuscul, crema hidratantă bio si serumul antirid.

 

In temă: de ce natural, organic, de ce bio?

 

Desi crema care-mi strepezește buzunarele o dată la 4-5 luni își face efectul foarte bine, prefer sa alternez îngrijirea zilnică, folosind ceva care conține mai puțini produsi chimici si mai puține substante intens prelucrate. Cosmetice naturale? Daca vreau produse naturale, de ce nu le prepar eu? Dragelor, lăsați-ma cu naturaletea, l-am văzut pe Ramses al doilea si-l admir, dar nu suport sa îmi întind pe chip castraveti înmuiați în ulei de argan în timp ce mă uit la filmuletul în care-s prezentate cosmeticalele-otravă, medicamentele care ne ucid si Zâna Zorelelor șezand pe-o mătrăgună în vârf de munte, după 3 ore de machiaj natural la cabină.

 

 Produsele Moroccan Natural sau Balm Balm – care îmi plac printre multe altele- au certificarea internationala Soil Association. Asta înseamna că ingredientele folosite provin din natură si nu sunt sintetizate artificial, sunt supuse unui proces minim de prelucrare. In recunoasterea internatională a cremelor Bio pe de alta parte, se cere ca cea mai mare parte a ingredientelor active sa provină din mediul natural DAR SI din culturi controlate biologic (organic). Adica nemodificate, nestimulate prin diverse procedee de creștere. Sa luăm ca exemplu căpșunii: frumoșii giganti adusi din Spania sunt naturali dar nu sunt bio.

Căpșunelele mici si ramolite pe care le mai găsiți în grădina bunicii- sunt bio desi câinele vecinei îsi mai face nevoile între straturi când si când. Poate-i mai nimerește și bunicul cu stropitoarea, dacă-i ultima noapte de dragoste și întâia de război după un chef la cârciuma din sat. O majoritate, consideră literal sau logic, presupusul adevăr conform căruia numai produsul brut ar fi natural.

 

Unele surate folosesc diferite uleiuri pentru ten, prepară mixturi ca-n Harry Potter. Mare fan al uleiului de argan, eu însămi, n-am putut sa-l folosesc pe ten mai mult de patru zile. După patru zile, am stat în casă- cinci. Nu 5 persoane. Cinci nopti si zile, ca-n povesti, bine c-aveam concediu. Am avut cele mai mari și mai inestetice coșuri care-au existat vreodată, parcă ma lovea pubertatea-n coccis. Uleiul de argan brut, prelucrat la rece în fabricile marocane, este prea dens, inevitabil astupă porii chiar dacă hidratează intens si în nici un caz nu este o bază buna pentru machiaj. De aceea îl folosesc ca atare pentru decolteu, păr (vârfuri sau o mască din când în când), mâini, masaj corporal dupa baie și insist pe zonele sensibile de la articulația cotului sau a genunchilor. Pentru ten prefer ulei de argan combinat cu ulei de catină, sau ulei de argan cu catină și alb de bismut .

 

Pentru hidratare, merg vara, cu crema organica fara miros Balm ușor de aplicat, chipul rămâne curat si se poate aplica imediat machiajul. Iarna aleg ulei din semnite de cactus, dar acolo am alta poveste si revin cu ea cand vor incepe sa cada fulgii. Uleiurile esentiale sunt alese de obicei de gustibus si fără o informare prealabilă. Pe considerentul că sunt pure, de obicei obtinute prin distilare, presate la rece, nu pot fi dăunatoare si se potrivesc tuturor. Mergand tot pe calea de mijloc, nu există un produs care sa se potriveasca oricui. Putini stiu ca uleiul esențial de rozmarin poate provoca o criză unui epileptic. Salvia si derivatele nu sunt recomandate femeilor însarcinate. Etcetera. Eu ma rasfat o data pe saptamana cu o baie plina de spume si arome certificata, dar si aici voi reveni cu un alt story. Față de cremele relativ ieftine sau dermato-cosmeticele scumpe, adevarata crema bio nu contine parfum sintetic, coloranți si conservanți sintetici. Ce o menține nealterata în forma în care ajunge la client? 

 

Uleiurile minerale în combinația testată cu materia brută- adica plantele din care provine produsul finit (uite si rolul laboratoarelor cosmetice în care lucrează chimiști, biologi, medici!). Foarte rar, aceste creme organice pot provoca alergii dar nu se recomandă folosirea unei substante alese la întamplare de către persoane care suferă de neurodermită sau acnee. Acestea sunt afectiuni care nu zboară dacă li s-a așezat un mușețel în frunte. Dar se pot ameliora repede după o vizita la dermatolog.

 

Cremă fara conservanți? Nu. Mixtura naturală din baie, făcută în laboratorul din bucătărie?

 

Din clasa a cincea aflăm că un amestec de apă si grăsimi de orice fel constituie acvariul ideal pentru bacterii colcăitoare. Cremele bio si orice cremă care are în compozitie apă- conțin conservanți naturali: uleiuri eterice care previn înmulțirea bacteriilor, Vitamina E, ceai verde, propolis, extract de grapefruit. Atunci când se adaugă anumite săruri, acid salicilic sau derivați ai conservantilor naturali, ei trebuie notați în lista de ingrediente. Cremele organice despre care m-am informat în prealabil au un loc de cinste în trusa zilnică de îngrijire. Nu sunt atat de scumpe precum dermatocosmeticele de care mai am nevoie uneori si nu-mi produc iritatii, nu mă trezesc cu pustule mici peste noapte sau cu puncte negre. Demachierea zilnică are rolul ei si orice „nemachiată“ care ajunge acasă dupa o zi de lucru, poate lua o dischetă si o cremă usoară ca sa îndepărteze particulele aparent nevăzute și apoi să aplice crema organică hidratantă. Bineînțeles că orice crema ai alege, vine o zi, ca-n melodia lui Bitman sau Batman, în care gravitatia îsi spune cuvântul si ridurile de expresie devin vizibile si permanente.

 

Nu recomand să te bazezi doar pe cămara plină cu verdețuri si pe ADNul împrumutat de la oareșce mătușă. Hidratează-te, îngrijește-ți tenul ca si cum ar fi o foiță de aur, protejează-l de amenințătorii radicali liberi, de razele soarelui din amiezile fierbinti si de noptile nedormite. Menține-te frumoasă cu secrete mici, nu aștepta să apară cineva care s-o facă în locul tău. (sursele de inspiratie pentru detaliile bio/medicale: Lilith Schwertle, cosmeticiana, Prof. Dr. med. Michaela Axt-Gardermann, expert-dermatolog).

Hapi

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *