Ce stii despre crema pentru protectie solara?
Pentru ca suntem in plina vara si pentru ca ne dorim o piele cat mai ciocolatie si mai sanatoasa avem nevoie sa stim exact cat, de ce si cum ne afecteaza soarele? Cum ne afecteaza razele ultraviolet? Sunt nocive sau benefice? Longeviv.ro a intrebat un specialist dermatolog si am aflat ca:
Dupa expunerea la soare fara crema protectoare, pielea se inroseste, orice semn de roseata pe piele inseamna iritatie. Astfel ca o piele inrosita inseamna o piele iritata, o piele foarte rosie inseamna o piele arsa. Corpul va depune un efort suplimentar pentru a reface tesutul celular si daca avem o imunitate scazuta pot apare complicatii mult mai usor. Exista doua metode de prevenire a radiatiilor UV. Cele doua metode sunt de natura chimica si fizica.
Metoda chimica presupune utilizarea unei crema, gel, lotiune, spray de protective solar ace contine un FPS. Metoda fizica presupune purtarea unor articole de imbracaminte ce indeparteza efectele razelor UV. Aici recomandarea este simpla, purtati haine cat mai inchise la culoare pentru ca vor atrage caldura soarelui dar vor retine razele UV. Articolul de astazi va fi despre crema pentru protectie solara.
Cum functioneaza crema pentru protectie solara?
Daca pielea ta are nevoie de 20 de minute de expunere pentru a deveni iritata, in momentul in care vei folosi o crema pentru protectie solara cu SPF 15, pielea va avea nevoie de 15 ori mai mult timp pentru a se irita. Un alt test al cremei este: o crema cu SPF 15 filtreaza aproximativ 93% din razele UV, SPF 30 filtreaza aproximativ 97%, in timp ce 98% protectie se poate obtine cu o crema pentru protectie solara cu factor SPF 50%. Dupa cum se poate observa nu exista o crema care sa garanteze ca nicio raza de soare va ajunge pe pielea dvs. Ingredientele din compozitia produsului formeaza o pelicula pe piele ce impiedica razele UV sa ne afecteze pielea.
Cine ar trebui sa foloseasca crema pentru protectie solara?
De la bebelusii de peste 6 luni pana la cel mai in varsta adult. Copiii sub 6 luni nu ar trebui expusi la soare, deoarece pielea lor este foarte sensibila si soarele-i poate afecta extrem de rapid; nici macar cu o crema cu SPF mare nu este indicat sa-i expunem la soare. Mai mult decat atat, cremele au si un continut chimical nociv pentru copii, astfel ca nu este indicat in niciun fel sa folosim. Recomandarea pentru copii a dermatologilor este utilizarea unei creme 100% naturala cu ingrediente bio sau organice, dar doar dupa varsta de 6 luni.
Ce crema sa folosesc pana la urma?
Aici depinde cat de multa expunere va doriti. Orice crema pe care o utilizati in momentul actual fie ca este dor de hidratare sau after-shave pentru domni, contine deja un SPF 15, fiind suficienta pentru activitatile zilnice. Exista si creme care sunt “rezistente la apa”- acestea sunt potrivite daca stii ca expunerea la soare va fi una mai indelungata. Cremele pentru protective solara folosesc de regula 3 ingrediente care nu sunt neaparat sanatoase pentru corpul nostru. Derivati PABA, salicylate si saucinnamtates pentru protectie UV .
Cata crema trebuie sa folosesc?
Studiile arata ca in general folosim jumatate din cat ar trebui. Pentru o zi plina la plaja cantiatea ar trebui sa fie de jumatate de sticla de 250ml. Pentru o protectie eficienta, crema se aplica cu 30 de minute (indiferent de factorul de protectie al acesteia) inainte de expunerea la soare si se reaplica la fiecare 2 ore, aceeasi cantitate sau dupa fiecare baie. Deci daca stati la soare 4 zile va trebuie cam 500ml de crema pentru protectie solara.
Mituri:
Daca este innorat afara mai am nevoie de crema de protectie solara?
Evident. Pana la 40% din radiatiile ultraviolet ajung pe pamant intr-o zi complet noroasa.
80% din expunerea la soare se intampla in copilarie.
Aici se intampla o confuzie, pentru ca avem senzatia ca fiind copii si umbland pe plaja fara crema sau imbracaminte ce sa ne protejeze de razele soarelui, ne-am expus destul de mult pentru a mai putea repara ceva ca adulti. Ei bine nu este chiar asa, conform unui studiu, in timpul copilariei suntem expusi sub 25% din viata. Acelasi studiu atesta ca barbatii peste 40 ani sunt expusi cel mai mult la soare, fara protectie, deoarece ei stau mai mult in aer liber, avand activitati ce presupun acest lucru (sport sau locul de munca).
Crema naturala sau clasica?
Cremele clasice pentru protectie solara contin ingrediente precum avobenzone si benzofenon, in timp ce o crema naturala va contine extract de cacao, ulei de cocos, ulei de susan, vitamina E. Nu exista un studiu in care sa se fi demonstrat ca avobenzonul dauneaza organismului insa celor care au adoptat un stil de viata sanatos si folosesc doar produse natural, au optiuni si pentru crema bio pentru protectie solara.
Recomandarea Longeviv.ro
Nu poate fi alta decat o crema naturala in defavoarea celor clasice. Argumentele noastre sunt:
-untul de cacao – contine fenoli in cantitati foarte mari. Fenolii sunt antioxidant ice protejeaza pielea de arsurile solare si cancerul de piele.
-vitamina E este un alt antioxidant ce apara pielea de razele UV
–uleiurile: de cocos, susan, masline sau arbore de ceai blocheaza accesul razelor UV. Un studiu din 2011 a demonstrat ca uleiul de susan blocheaza 30% din procentul razelor UV. Uleiul de floarea soarelui este o sursa buna pentru betacaroten si in acelasi studiu s-a demonstrat ca ajuta pielea sensibila la expunerea solara.
Daca ai aflat ceva nou in acest articol, nu ezista sa imi spui, daca ai intrebari sau sugestii deasemenea m-ar bucura orice feedback. Raluca